Expeditie Robinson Zomerkamp 2023 – De Avonturen van de Welpen van Scouting Brandevoort

Welkom op deze terugblik van het Zomerkamp 2023 van onze Welpen!

De kinderen zijn door de sjamaan uitgenodigd voor deze expeditie. Tijdens de expeditie moeten de welpen laten zien hoe sterk, slim, handig ze zijn en of ze overlevingskills hebben zoals de sjamaan zelf. Hij leeft al jaren alleen in dit gebied, maar onlangs is zijn heilige totem gestolen. Hij denkt door een boze geest. De totem heeft goede krachten en zorgt ervoor dat alles en iedereen inclusief de sjamaan goed blijft gaan en alles veilig blijft in dit gebied. De totem van de sjamaan bestaat uit vier delen en als die samengevoegd worden is de magie terug.

Dag 1 – Start van het kamp

Na aankomst van de kinderen en het installeren van de slaapplekken werden de kinderen naar de tent van de Sjamaan geroepen. Daar vond de Eilandraad plaats. Één voor één werden de kinderen naar binnen geroepen om te horen in welk kamp ze ingedeeld waren: Noord, Oost, Zuid of West. 

Kort hierna sprak de Sjamaan een magische zegen uit, waarbij de Welpen niet alleen veiligheid kregen, maar ook de roep hoorden om hun eigen amuletten te maken. Deze amuletten werden niet alleen hun bescherming, maar ook hun gids naar de verborgen schijven van de totem. De welpen gingen meteen aan de slag. Amuletten werden gesneden en bewerk, vlaggen werden ontworpen en beschilderden en paracord armbandjes geknoopt. Zo werd voor iedereen duidelijk in welk kamp hij of zij hoorde.

Tijd voor het avondeten. Loes van de kookstaf had voor iedereen een speciale kraal. Mocht er iets op het menu staan dat je absoluut niet lustte, dan kon je je kraal inleveren en kreeg je een boterham als escape. Opmerkelijk genoeg had aan het einde van het kamp iedereen zijn of haar kraal nog!

‘s Avonds hadden we een avontuurlijk programma. Eerst hadden we een hindernisparcours voor de welpen. De snelste en meest behendige groep verdiende een extra wimpel voor hun vlag.

Later op de avond vond er weer een Eilandraad plaats. De sjamaan koos de ‘kanjers van de dag’ en beloonde hen met unieke immuniteitskralen. Na de Eilandraad genoten we van een lekkere avondsnack bij het kampvuur en daarna was het tijd voor de kinderen om naar bed te gaan en zich op te laden voor de volgende dag.

Dag 2 – Kanoën, Uniek Dineren en Avondavontuur!

Op dag 2 gingen we kanoën over de prachtige Dommel, een tocht van maar liefst 8 kilometer! Best vermoeiend, best spannend, maar vooral heel erg leuk!

Na onze terugkeer genoten we van ontspannen spelletjes en gewoon een beetje chillen. Het avondmaal was een bijzondere ervaring: dineren zonder bord of bestek! We gebruikten wraps als borden en smeerden er heerlijke saus op. Bestek? Niet nodig, je hebt toch handen en vingers? Scheelt weer afwas!

De avond bracht een spannende kompastocht waarin we leerden hoe we kaart konden lezen met behulp van een kompas. Tijdens deze tocht vonden we zelfs een schijf van de sjamaan’s totem!

Bij het kampvuur hadden we weer een smakelijke avondsnack voordat we ons klaarmaakten voor de nacht. Slapen was geen enkel probleem!

Dag 3 – Waterpret, Zelfgemaakt Diner en Magisch Feest!

Vandaag beleefden we een spetterende dag in het De IJzeren Man-zwembad in Weert. Gelukkig was het buitenbad open, waar de moedigste kinderen zich konden uitleven op de hoge duikplank. In het binnenbad probeerden de kinderen het snelheidsrecord op de glijbaan te verbreken.

Het avondeten was een ware culinaire belevenis: de welpen namen zelf de leiding. Ze vulden bakjes van aluminiumfolie met aardappels, groenten en een geklutst eitje. Deze gaven ze aan de vaardige vuurmeesters om het eten verder te bereiden op het kampvuur. Het eten was in een mum van tijd gaar, en de hongerige buikjes werden snel gevuld.

Tijdens een spannend en ontzettend leuk smokkelspel vonden we ook nog eens de laatste schijf van de sjamaan’s totem. Tijdens de eilandraad verscheen de sjamaan. Blij dat-ie was! Met de volledige totem herstelde hij zijn krachten.

Eind goed al goed. Hij kondigde dan ook aan dat er een groot feest moest komen die avond, met muziek (karaoke), cabaret (moppen tappen) en vermaak (bingo). Alle kinderen vielen gelukkig in de prijzen.

Na een snackje bij het kampvuur was het tijd om naar bed te gaan. Wederom was het in slaap vallen zo gepiept!

Dag 4 – Opruimen, Evalueren en Afsluiting

Op de slotdag stond ons een georganiseerde chaos te wachten: alle welpen pakten zorgvuldig hun spulletjes in en zetten deze op het aangewezen verzamelpunt. Gelukkig stond de leiding paraat om te helpen.

Nadat de welpen verzameld waren, namen enkele leiders de taak op zich om de blokhut op te ruimen, terwijl anderen zich met de kinderen bezighielden. Hierna hielpen de welpen ons het kamp te evalueren. Hun waardevolle feedback werd genoteerd, klaar om het volgend jaar nog beter te kunnen doen. Dat wordt een flinke uitdaging, want de kinderen zeiden dat ze hadden genoten!

Na het uitreiken van de insignes sloten we het kamp officieel af. De kinderen werden opgehaald door hun ouders en gingen vol verhalen mee naar huis.

Voor onze leden hebben we ook een fotoblog van dit bericht beschikbaar. Deze kun je hier bekijken. Hiervoor moet je wel met je SOL-account inloggen.