Joining the Earth Tribe

We weten (en ervaren) het allemaal: Het klimaat verandert, het wordt warmer, soms hebben we hevige regenbuien en er zijn meer natuurrampen. Ook in Nederland zijn er planten en dieren die met uitsterven worden bedreigd. We leven steeds meer in een consumptiemaatschappij, waarbij mensen, soms ondoordacht, veel spullen kopen en weer heel makkelijk weggooien.

Bij Scouting Brandevoort willen we onze Scouts meegeven dat dit niet de weg is voor de toekomst en daarom bieden we leuke en uitdagende programma’s over natuur en de aarde waarmee ze na afgelopen zomerkamp lid zijn geworden van de Earth Tribe!

Dit internationale programma is ontwikkeld door het Wereldnatuurfonds samen met WOSM. Het programma haakt in op de SDG’s, de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. 

Voorbereiding

Het eerste onderdeel van dit programma is de Champions for Nature Challenge. Deze challenge hebben we vóórdat we op kamp gingen al in het programma verwerkt. De Scouts zijn aan de slag gegaan met de vraag hoe je duurzamere keuzes kunt maken en hebben onderzocht wat hun ‘klimaat footprint’ is.

Ook hebben ze een programma gehad over het belang van biodiversiteit in de natuur. In het programma zijn natuurbeleving en kennis van de natuur, dieren en planten opgenomen. Ook hebben ze geleerd over de werking van ecosystemen.

De badge verdienen

Tijdens het zomerkamp zaten we met de scouts op de Ada’s Hoeve in Ommen. Niet heel toevallig is dat één van SCENES-terreinen van Scouting Nederland. En juist op deze terreinen kun je vanaf dit jaar het Eart Tribe programma afsluiten met speciale activiteiten. Uiteindelijk hebben de Scouts in groepjes een presentatie gegeven aan de kampstaf van Ada’s Hoeve over de mogelijkheden die zij zien met betrekking tot verduurzamen van het labelterrein (dat al heel erg bezig is met duurzaamheid!). Toch wisten ze de kampstaf met hun ideeën te inspireren en zijn er mooie nieuwe ideeën gepresenteerd.

Alle Scouts die mee zijn geweest op Zomerkamp hebben daarmee hun Earth Tribe badge verdiend! Deze mogen ze met trots dragen; ze zijn namelijk de eersten die op Ada’s Hoeve het Earth Tribe programma hebben afgerond!