Trapperskamp 2023

In het prachtige natuurgebied Leudal en haar omliggende omgeving, was in de herfst van 2023 het jaarlijkse Trapperskamp van start gegaan.

Dit jaar was de opkomst vanuit Scouting Brandevoort groter dan ooit tevoren, met een indrukwekkend aantal van 23 leden die zich hadden aangemeld voor het avontuur. De trappers werden verdeeld over drie niveaus, elk met hun eigen uitdagingen. De bronzen tocht was bedoeld voor nieuwkomers, een kans om kennis te maken met het trapperskamp en de essentiële routetechnieken. De zilveren tocht was voor deelnemers met al wat meer ervaring, die zich wilden meten met lastigere routetechnieken. En ten slotte was er de gouden tocht, een echte uitdaging voor de ervaren deelnemers die een onvergetelijke ervaring zochten.

Het kamp begon op een stralende vrijdagochtend. De deelnemers vertrokken vanuit Nederweert, vastberaden om hun kennis en vaardigheden te testen. Ze volgden de bronzen, zilveren, of gouden route, afhankelijk van hun niveau, met de belofte van avontuur en zelfontdekking voor hen uitgestrekt.

Op deze eerste dag liepen ze van Nederweert naar Heythuysen, waar ze kampeerden onder de sterrenhemel. De volgende ochtend zetten ze hun tocht voort richting Kessel, met de zilveren en gouden deelnemers diepgaandere technieken beheersend terwijl ze de uitdagende paden verkenden.

Maar het hoogtepunt van het kamp was de zondag. De zon brak door de ochtendnevel terwijl de deelnemers hun laatste etappe begonnen, van Kessel naar Panningen en uiteindelijk naar het eindpunt, vlakbij Baarlo. Het was een ware beproeving, maar met doorzettingsvermogen en teamwork kwamen ze steeds dichter bij hun doel.

Tijdens hun reis gebruikten ze een scala aan routetechnieken, zoals kruispunten, striptocht, oleaat, helikopter, kruispunten met graden, pijl-in-de-lijn, gespiegelde kaart, coördinaten, kruispeiling, en breuken. Het waren niet alleen navigatievaardigheden, maar ook het vermogen om in de natuur te overleven, dat werd getest.

De explorers die deelnamen droegen een rugzak voor de helft gevuld met eten, en de rest van hun bepakking was gevuld met essentiële benodigdheden zoals ondergoed en t-shirts.

De deelnemers die de gouden tocht liepen, legden meer dan 45 kilometer af gedurende dit intensieve weekend en sliepen in zogenaamde ‘frietbuilen’, primitieve tentjes gemaakt van zeil. En de beloning voor hun inspanningen was het felbegeerde trappersinsigne, alle vier explorers en twee scouts die deelnamen aan de gouden tocht hadden met succes deze prestigieuze erkenning verdiend. Ze zouden deze ervaring voor altijd koesteren, wetende dat ze niet alleen de natuur hadden getemd, maar ook zichzelf hadden overtroffen in de wildernis van Leudal en daarbuiten. Trapperskamp 2023 was een avontuur dat hun harten en geesten voor altijd zou blijven inspireren.