Scouts doen mee aan Jota/Joti 2022

Jota/Joti is een scouting traditie die we bij Scouting Brandevoort al een tijdje op onze verlanglijst hebben om in te voeren. Tijdens de lockdown hebben we bij de Scouts een poging gewaagd door mee te doen aan de Joti. Helaas was niet iedere deelnemer even enthousiast.

Hoe gaaf dat we dit jaar van twee Scouting verenigingen de uitnodiging kregen om de Jota/Joti bij hen te beleven.
Op zaterdag 16 oktober zijn we met de Scouts op de fiets naar Scouting Jan Baloys in Stiphout gefietst om daar eens te ervaren hoe het is om Jota/Joti te beleven.

De groep werd in tweeen gesplitst. De ene groep ging aan de slag met een vossenjacht in morsecode. Iedere team kreeg een ontvanger waarmee ze een morsecode konden ontvangen. Door de antenne van de ontvanger te draaien ontdekte je of je dichter bij of verder af van de ‘vos’ kwam.

De andere groep ging naar binnen en onder begeleiding van een radio-amateur werd gezocht naar andere scouts die op zoek waren naar andere scouts. In het ene geval was het bereik van de zender ongeveer 100 km, in het andere geval zo’n beetje de hele wereld. Een leuk onderdeel was ook het spel ‘keep talking and nobody explodes’. Een spel om je zenuwen in bedwang te houden maar vooral om goed met elkaar te communiceren.

De Scouts hebben het erg naar hun zin gehad en als leiding hebben we inspiratie opgehaald bij onze collega leiding in Stiphout. Wordt vervolgd….

p.s. jota = jamboree on the air, jota=jamboree on the internet