Het scouting uniform

Informatie over het Scouting uniform

Het dragen van een uniform / scoutfit is bij de meeste scoutinggroepen gebruikelijk. Het sluit aan bij de gedachte dat iedereen gelijkwaardig is, ongeacht afkomst, religie, sekse, huidskleur.
Het uniform bestaat bij Scouting Brandevoort uit een blouse en een das, eventueel met dasring.  De blouse heeft de kleur van de betreffende speltak. Op de afbeelding hiernaast zie je welke kleur uniform bij welke speltak hoort. Bij Scouting Brandevoort dragen alle leden en leiding dezelfde Scouting Brandevoort das.

Scouting uniformen

Redenen voor het dragen van het uniform

Gelijkwaardigheid: Iedereen heeft ongeveer hetzelfde aan, of je nou rijk of arm bent, of wat je geloof of afkomst ook is.

Herkenning: Aan de kleding is te zien bij welke scoutinggroep en welke speltak iemand zit

Herinnering: Insignes en badges die op de blouse bevestigd worden, geven aan bij welke evenementen je bent geweest, of welke vaardigheden je hebt opgedaan. Het uniform is jouw uniform en dat geeft je de ruimte om eigen (scouting gerelateerde ) insignes op je blouse te bevestigen.

Praktisch: Het uniform kan tegen een stootje en mag vies worden, iets waar veel andere alledaagse kleding minder geschikt voor is.

De blouse (Scoutfit) en das

Iedere speltak heeft zijn eigen kleur blouse. Zo dragen de Bevers een rode blouse, wanneer de kinderen overvliegen en naar de Welpen gaan, dragen ze een groene blouse.  De leiding van de betreffende speltak draagt de zelfde kleur blouse als de kinderen. Bij de Scouts dragen ze een beige blouse.  Bij de ExplorersRoverscouts en PlusScoutsdragen we bij Scouting Brandevoort allemaal een brique blouse.

Plaats van de insignes

De uniform wordt mede gevormd door de insignes op de blouse. Deze insignes hebben een specifieke plaats. Zorg er voor dat onderstaande insignes op de juiste ‘plek’ bevestigd worden.

Rechterzijde van de blouse

1. Vaantje met tekst  ‘Scouting Brandevoort’ (Herkenbaar dat je bij Scouting Brandevoort zit)
  2. Badge ‘Scouting Regio Helmond’ (Herkenbaar dat je bij Regio Helmond hoort)
  3. Vlaggetjes, Europa, Nederland, Noord-Brabant, Helmond (Scouting is zowel lokaal, provinciaal, landelijk als mondiaal bekend)
  4. Speltakbadge, Bevers, Welpen, Scouts, Explorers, Roverscouts of PlusScouts (herkenbaar bij welke speltak je hoort)

Linkerzijde van de blouse

1. Installatieteken, herkenbaar dat je geïnstalleerd bent als lid van Scouting Nederland

Naast de officiële (verplichte) insignes mogen er ook andere insignes geplaatst worden die betrekking hebben met scouting. Bijvoorbeeld herinneringen van zomerkampen of andere scoutingactiviteiten. Mocht je twijfelen over de insignes, raadpleeg dan de leiding.

De das:
Binnen Scouting Brandevoort hebben we een eigen groepsdas, die door alle (kader)leden en leiding gedragen wordt. De das wordt geknoopt en met minimaal een dasriem bevestigd.